ගර්භණී සමයේ ගත යුතු ආහාර
ගැබිණි මව ගර්භණී අවධිය තුල පෝෂ්යදායී ආහාර වේලක් ලබා ගැනීම මව සහ බිළිඳා යන දෙදෙනාටම අත්යවශ්ය කරුණකි. ගර්භණී කාල සීමාව තුල මව ගන්නා ආහාර, දරුවාගේ වර්ධනයට හා විකසනයට ඍජුවම බලපානු ලබනු අතර නිවැරදි සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර පුරුදු මඟින් මවට ගර්භණී කාලයේදි නිරෝගීව සිටීමටත්, සාර්ථක දරු ප්රසුතියක් සඳහා සිරුර සූදානම් කර ගැනීමටත් හැකියාව ලැබේ.
ගර්භණී කාල සීමාව තුල බිළිඳාගේ නීරෝගී වර්ධනය සඳහා ආහාර වේලෙහි ප්රෝටීන, කාබෝහයිඩ්රේට්, ඛනිජ සහ මේද ප්රමාණය අතර සමතුලිතතාවයක් තිබිය යුතුය. ගර්භණී සමයේදී ශාක හා සත්ත්ව ප්රෝටීනමය ආහාර, පලතුරු, ධාන්ය වර්ග සහ එළවළු ඇතුළු පෝෂ්ය පදාර්ථ අනූන සමබල ආහාර වේලක් ලබා ගැනීම වෛද්ය වෘත්තීයවේදීන් විසින් නිර්දේශ කරයි. සෞඛ්ය සම්පන්න සමබල ආහාර වේලක් මඟින් ගර්භණී සමයේ ඇති විය හැකි ඔක්කාරය සහ මල බද්ධය වැනි තත්ත්ව අවම කර ගත හැකිය.
ගර්භණී කාන්තාවන් සඳහා සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලක්
ගර්භණී සමයේදී කාන්තාවන් ලබා ගන්නා අහාරපාන ඇගේ දරුවාගේ ප්රධාන පෝෂණ ප්රභවය වන බැවින් සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර තෝරා ගැනීම ඉතා වැදගත් වේ. පහත සඳහන් ආහාර මවගේ සෞඛ්යයට සහ කළලයේ වර්ධනයට බෙහෙවින් ප්රයෝජනවත් වේ;
පලතුරු: නැවුම් පලතුරුවල අත්යවශ්ය විටමින් සහ පෝෂ්ය පදාර්ථ රාශියක් අඩංගු වන අතර ඒවා තන්තු වලින් අනූන ප්රභවයන් වේ. දොඩම්, අඹ, පෙයාර්ස්, කෙසෙල්, අලිගැටපේර සහ රතු හෝ රෝස පැහැති මිදි වැනි පලතුරු ගර්භණී සමයේදී ආහාරයට ගැනීමට වඩාත් සුදුසු වේ.
එළවළු: ගර්භණී සමයේ දෙවන සහ තෙවන ත්රෛමාසික කාලය තුළ කැරට්, බතල, වට්ටක්කා, නිවිති සහ තක්කාලි වැනි එළවළු රැසක් ඇතුළත් වන සෞඛ්යසම්පන්න ආහාර වේලක් ලබා ගැනීම වැදගත් වේ.
කිරි ආහාර: පුරුද්දක් වශයෙන් කිරි පානය කිරීමට යොමු වීමත් ඊට අමතරව චීස් සහ යෝගට් හෝ කැල්සියම් වලින් පොහොසත් සහ අඩු මේද වර්ග සහිත වෙනත් විකල්පමය ආහාර වර්ග එකතු කරගැනීමටත් යොමු විය හැකිය.
ධාන්ය සහ ධාන්යමය ආහාර: යකඩ සහ ෆෝලික් අම්ලය ලබා ගැනීම සඳහා ධාන්ය වර්ග සුදුසු වේ. මෙම ආහාර සිරුරට ශක්තිය ලබා ගැනීම සඳහා වැදගත් ප්රභවයන් වන අතර, ඒවා තන්තු, යකඩ සහ විටමින් B ද සැපයීම සිදු කරයි.
ප්රෝටීනමය ආහාර: දරුවාගේ වර්ධනයට රුකුලක් වීම සඳහා සෑම ආහාර වේලකම නිසි ප්රෝටීන් ප්රභවයන් ඇතුළත් විය යුතුය. ප්රෝටීන් බහුල ආහාර අතර මස්, මාළු, බිත්තර, බෝංචි, ටෝෆු, චීස්, කිරි, ඇට වර්ග (nuts) සහ බීජ ඇතුළත් වේ.
දියර: යුෂ වර්ග සහ සුප් වල ඇති තරල වලට අමතරව දිනකට වතුර වීදුරු කිහිපයක් පානය කිරීමෙන් සිරුරට අවශ්ය දියර ප්රමාණය නොඅඩුව ලබා ගත හැකිය. ගර්භණී සමයේදී විජලනයට ලක් වීම, බිළිඳාගේ මොළය සහ සුෂුම්නාව ආශ්රිත ආබාධ (Neural Tube Defects) සහ මව්කිරි නිෂ්පාදනය අඩු කිරීම වැනි සංකූලතා ඇති වීමට හේතු විය හැකිය.
ෆෝලික් අම්ලයේ වැගත්කම
ආහාරවල ඇති විට ෆෝලේට් ලෙසද හැඳින්වන ෆෝලික් අම්ලය විවිධ ආහාරවල අන්තර්ගත B කාණ්ඩයේ විටමින් වර්ගයකි. ෆෝලික් අම්ලයද ඉහත සඳහන් කළ Neural Tube Defects වළක්වා ගැනීම සඳහා උපකාරී වන අතර එබැවින්, ගර්භනී කාන්තාවන් මෙම විටමින් වර්ගය ප්රමාණවත් තරම් ලබා ගැනීම අතිශය වැදගත් වේ.
දෛනික අවශ්යතා සපුරාලීම සඳහා පුද්ගලයෙකු ප්රමාණවත් තරම් ෆෝලික් අම්ලය ආහාර මඟින් ලබා ගන්නා බවට පැහැදිලි සහතිකයක් නොමැති බැවින් ගර්භණීභාවයට පෙර සහ ගර්භණී සමය මුළුල්ලේ ෆෝලික් අම්ලය අතිරේකයක් (Supplement) ලෙස ලබා ගැනීම වඩාත් යෝග්ය වේ. දරුවෙකු ලැබීමට සැලසුම් කරන කාන්තාවන් සඳහා සහ ගර්භණී අවධියේ පළමු මාස 3 තුල පසු වන කාන්තාවන් සඳහා, දිනපතා ෆෝලික් අම්ලය මයික්රොග්රෑම් 400 (0.4 mg) ලබා ගැනීම සුදුසු බවට නිර්දේශ කර ඇත. ෆෝලික් අම්ලය යනු නිවිති, ලීක්ස් සහ ගෝවා වැනි එළවළු ද, පලා වර්ග සහ, නිවුඩ්ඩ සහිත ධාන්ය වර්ග, fortified හෝ enriched ධාන්ය වර්ග මෙන්ම පැඟිරි කුලයේ පලතුරු වල බහුලව දක්නට ලැබෙනා පෝෂකයකි.
ගර්භණී සමයේ යකඩවල වැදගත්කම
යකඩ, රතු රුධිරාණු වල ඇති ඔක්සිජන් පරිවහනයට දායක වන වර්ණකයක් සහ ප්රධාන ප්රෝටීනයක් වන හිමොග්ලොබින් වල මූලික සංඝටකයකි. ගර්භණී සමයේදී කාන්තාවකගේ යකඩ සඳහා අවශ්යතාවය වැඩි වේ. ගර්භණී කාන්තාවකට ඇති විය හැකි යකඩ ඌනතාවයන්, රක්තහීනතාවයට හේතු විය හැකි අතර, නොමේරූ දරු උපත් ඇති වීම, අඩු බර සහිත බිළිඳුන් බිහි වීම, පශ්චාත් ප්රසව මානසික අවපීඩනය වැනි සංකූලතා ඇතිවීමේ අවදානමද වැඩි කරයි.
ගර්භණී සමයේදී, කාන්තාව තවදුරටත් ඔසප් නොවීම හේතුවෙන් ශරීරයෙන් යකඩ අහිමි වීම ස්වභාවිකව අඩු වේ. කෙසේ නමුත්, වර්ධනය වන කළලයේ අවශ්යතාවය සඳහා සඳහා එය ප්රමාණවත් නොවේ. එබැවින් ගැබිණි කාන්තාවන් දෛනිකව මස්, බිත්තර, මුහුදු ආහාර, පරිප්පු, බෝංචි සහ පලා වර්ග වැනි යකඩ බහුල ආහාර ලබා ගැනීම වැදගත් වේ. මිනිස් සිරුර ශාක ප්රභවයන්ගෙන් ලැබෙන යකඩවලට වඩා සත්ව නිෂ්පාදන වලින් ලැබෙන යකඩ වඩාත් කාර්යක්ෂමව අවශෝෂණය කරයි. එසේ නමුත්, මෙම ආහාර විටමින් C වලින් අනූන ආහාර හෝ විටමින් C අතිරේක සමඟ අනුභව කරන විට යකඩ අවශෝෂණය තවදුරටත් ඉහළ නංවයි.
ගර්භණී සමයේදී නිර්දේශිත දෛනික යකඩ ප්රමාණය මිලිග්රෑම් 27 (mg) කි. යකඩ ඌනතාවය ශ්රී ලංකාව තුල බහුලව දක්නට ලැබෙන රෝගී තත්වයක් වන බැවින් ගර්භණී කාන්තාවන්ට යකඩ අතිරේක ලබා දෙනු ලැබේ.
කැල්සියම් වල වැදගත්කම
කැල්සියම් දරුවාගේ අස්ථි සහ දත් සෑදීමට උපකාරී වන අතර මාංශ පේශි, ස්නායු සහ රුධිර සංසරණ පද්ධතිය මනාව ක්රියාත්මක වීම සඳහා අත්යවශ්ය කාර්යභාරයක් ඉටු කරයි. කැල්සියම් බහුල ආහාරවලට කිරි ආහාර (කිරි, යෝගට්, පැස්ටරීකරණය කරන ලද චීස්), බිත්තර, ටෝෆු, සාඩින් සහ සැමන් (කටු සහිත) ඇතුළත් වේ.ලෝක සෞඛ්ය සංවිධානය සහ එක්සත් ජාතීන්ගේ Food and Agriculture Organization මඟින් ගර්භණී කාන්තාවන් සඳහා දිනකට 1200 mg කැල්සියම් ප්රමාණයක් ලබා ගත යුතු බවට නිර්දේශ කර ඇත. ගර්භණී කාන්තාවක් ප්රමාණවත් තරම් කැල්සියම් පරිභෝජනය නොකරන්නේ නම්, දරුවාගේ කැල්සියම් අවශ්යතාවය සපුරාලන්නේ, මවගේ අස්ථි වල සංචිත කැල්සියම් මඟිනි. එබැවින් ගර්භණී සමයේදී සහ මව්කිරි ලබා දෙන කාල සීමාව තුලදී මව විසින් ප්රමාණවත් තරම් කැල්සියම් ලබා ගැනීම අත්යවශ්ය කරුණකි.
ගර්භණී සමය තුල බර වැඩි වීම
ගර්භණී සමයේදී ශරීරයේ බර වැඩිවීම සාමාන්ය දෙයක් වන අතර මවගේ සහ දරුවාගේ සෞඛ්ය තත්වය සඳහා එය වැදගත් වේ. කෙසේ වෙතත්, අධික ලෙස බර වැඩි වීම වලක්වා ගැනීම වැදගත් වන්නේ, එය ගර්භණී සමයේදී ඇතිවන දියවැඩියාව (Gestational Diabetes), අධි රුධිර පීඩනය ඇතුළු ඇතැම් සෞඛ්ය ගැටලු ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කරන බැවිනි. එබැවින් ගර්භණී සමයේදී, ලබා ගන්නා කැලරි ප්රමාණය වැඩි කරනවාට වඩා නිර්දේශිත පෝෂ්ය පදාර්ථ ආහාරයට ඇතුළත් කර ගැනීම වඩා වැදගත් වේ. ගර්භණී කාන්තාවකගේ බර නියමිත අගයේ තිබේ දැයි නිර්ණය කිරීම සඳහා ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය (BMI) භාවිතා කළ හැක. එම අගය 18.5 හෝ ඊට අඩු නම් බර ප්රමාණවත් නොවන අතර 25ට වඩා වැඩි නම් අධි බර ලෙසට සලකනු ලබයි.
ගර්භණී සමයේ නොගත යුතු ආහාර
ගර්භණී සමයේදී රෝග සහ වෙනත් සංකූලතා ඇති වීම වලක්වා ගැනීම සඳහා සමහර ආහාර පරිභෝජනය කිරීමෙන් වැළකී සිටිය යුතුය. නිදසුන් ලෙස පැස්චරීකරණය නොකළ කිරි සහ පැස්චරීකරණය නොකළ කිරිවලින් සකසන ලද ආහාර, අමු සහ නොපිසූ මස්, අමු මුහුදු ආහාර (අමු මාළුවලින් සාදන ලද සුෂි ආහාරයට ගැනීමෙන් වැලකී සිටීම වඩාත් සුදුසුය), අමු බිත්තර, මෝර මාළු, තලපත් මාළු ඇතුළු රසදිය අන්තර්ගත විය හැකි මාළු වර්ග ආහාරයට ගැනීමෙන් වැලකී සිටීම සුදුසු වේ. මත්පැන් පානයෙන් සම්පූර්ණයෙන් වැලකී සිටීම ගැබිණි මවකට වඩාත් සුදුසු වේ. සෑම වර්ගයකම මධ්යසාර ගර්භණී මව්වරුන් සඳහා හානිකර විය හැකි අතර එමඟින් ගබ්සාවීම්, මල දරු උපත් ආදිය ඇතිවිය හැක. මීට අමතරව ගර්භනී කාන්තාවන් සීමිත ප්රමාණවලින් පමණක් කැෆේන් පරිභෝජනය කිරීම වඩාත් සුදුසු වේ.
ගර්භණී කාල සීමාවේ ගත යුතු ආහාර පිළිබඳ ඇති මිත්යා මත
ගර්භණී සමයේදී ගන්නා ආහාර පිළිබඳව මව්වරුන්ට බොහෝ විට අසන්නට ලැබෙන මිථ්යාමත කිහිපයක් තිබේ. ගර්භණී කාන්තාවක්, පුද්ගලයන් දෙදෙනෙකුට සෑහෙන ලෙස ආහාර ගත යුතු බවට පොදු දුර්මතයක් පවතී. නමුත් මෙම මිථ්යාව සනාථ කිරීමට කිසිදු සාක්ෂියක් නොමැති අතර පළමු ත්රෛමාසිකය තුළ කිසිදු අමතර කැලරි සඳහා අවශ්යතාවයක් මවට නොමැත. ගර්භණී කාන්තාවකට දෙවන ත්රෛමාසිකය සඳහා දිනකට අමතර 340 kCal කට ආසන්න ප්රමාණයක් අවශ්ය වන අතර තෙවන ත්රෛමාසිකයේදී එය 452 kCal ක් වේ. මීට අමතරව, සමහර ගර්භණී කාන්තාවන් කිරි සහ ඇට වර්ග (nuts) ආහාරයට ගැනීම ප්රතික්ෂේප කරනුයේ ඒවා පරිභෝජනය කිරීමෙන් දරුවාට Lactose Intolerance තත්වයක් හෝ ආසාත්මිකතාවයක් ඇති කළ හැකි බවට උපකල්පනය කිරීමෙනි. නමුත් දැනට සිදු කර ඇති පර්යේෂණ මඟින් මෙම මතය සනාථ වී නොමැත. විද්යාත්මකව මෙම ආහාර ප්රෝටීන වලින් බහුල වන අතර දරුවාගේ සහ මවගේ සෞඛ්යය දිරිමත් කිරීමට ඉවහල් විය හැකිය. තවද පැපොල්, වියළි පලතුරු, අන්නාසි, දොඩම් සහ කිරි වැනි ආහාර ගබ්සා වීමට හේතු විය හැකි බව බොහෝ දෙනා විශ්වාස කරන නමුත් එය මිත්යාවකි. සත්යය නම්, මෙම ආහාර, ඒවායේ පවතින ඉහළ පෝෂණ ගුණය නිසා ගර්භණී මව්වරුන්ට වඩාත් පෝෂ්යදායි වන බවයි.
Diet during pregnancy
Having a healthy diet is vital for both the mother and the baby during pregnancy. It will aid in the proper growth and development of the baby while maintaining mother’s health and preparing her body for a successful delivery.
The diet during pregnancy should include a balance of proteins, carbohydrates, minerals, and fats to encourage the healthy growth of the baby. Medical professionals recommend having a balanced diet rich in nutrient-dense food, including a variety of plant and animal-based proteins, fruits, grains, and vegetables during pregnancy. A healthy, well-balanced diet can help in reducing nausea and constipation during pregnancy.
Healthy eating for pregnant women
Making healthful food choices is crucial for a pregnant woman since the food that she consumes is the main source of nourishment for her baby. The following foods are considered to be good for the health of a pregnant woman as well as for fetal development.
Fruits: Fresh fruits contain lots of essential vitamins and nutrients and are a good source of fiber as well. Oranges, mangoes, pears, bananas, avocados, and red or pink grapefruit are some of the best fruits to consume during pregnancy.
Vegetables: A healthy pregnancy diet should include lots of vegetables, particularly during the second and third trimesters. Vegetables such as carrots, sweet potatoes, pumpkin, spinach, tomatoes, and red sweet peppers are recommended.
Dairy: Adding milk to the diet can be practiced as a habit by pregnant women. Consumption of
hard cheese and yogurt, or other calcium-enriched alternatives is acceptable. Reduced-fat varieties are much more suitable.
Grains and cereal food: They are important sources of energy, fiber, iron, and B vitamins such as folic acid.
Proteins: In every meal, pregnant women should include good protein sources to support the baby's growth. Protein-rich food includes meat, fish, eggs, beans, tofu, cheese, milk, nuts, and seeds.
Fluids: Fluid intake can be regulated by drinking several glasses of water each day, in addition to the fluids in the form of juices and soups. Dehydration during pregnancy can lead to complications such as neural tube defects in the baby and reduced breast milk production.
The importance of folic acid
Folic acid, also known as folate, is a B-group vitamin found in a variety of food. Folic acid is crucial to prevent birth defects in the baby's brain and spinal cord, known as neural tube defects. Therefore, pregnant women need to ensure that their folic acid intake is sufficient.
It is important to take a folic acid supplement before and throughout the pregnancy since there is no guarantee that the folic acid from food sources alone can meet the daily requirement.
For women who are planning to have a baby, and also for women who are at their first 3 months of pregnancy, having a daily folic acid supplementation of 400 micrograms (0.4 mg) is recommended. Green leafy vegetables, whole grains, fortified or enriched cereals, beans, cabbage, and citrus fruits are good dietary sources of folic acid.
Importance of iron during pregnancy
During pregnancy, a woman’s requirement for iron increases. Iron makes up a significant part of haemoglobin which is an oxygen-carrying pigment, and it is the main protein in red blood cells. Iron deficiency during pregnancy can lead to anemia, which increases the risk of complications such as premature birth, low birth weight, and postpartum depression.
During pregnancy, the iron loss is naturally reduced since the woman is no longer menstruating. However, that is not enough to offset the requirements of the developing fetus. Pregnant women need to eat iron-rich food every day, such as meat, eggs, seafood, beans, and green leafy vegetables. The body absorbs iron from animal products more efficiently than from plant-based sources. Moreover, iron absorption can be enhanced when food is consumed together with Vitamin C enriched food or Vitamin C supplements.
The recommended daily iron intake during pregnancy is 27 milligrams (mg). Iron deficiency is common in Sri Lanka, thus, iron supplements are given to pregnant women.
The importance of Calcium
Calcium helps in the formation of a baby's bones and teeth, and also plays a vital role in the smooth running of muscles, nerves, and the circulatory system. Calcium-rich foods include dairy products (milk, yogurt, pasteurized cheese), eggs, tofu, sardines, and salmon (with bones). The World Health Organization and the Food and Agriculture Organization of United Nations recommend a dietary intake of 1200 mg of calcium per day for pregnant women. If a pregnant woman does not consume enough calcium, the calcium requirement of the baby will be fulfilled by drawing the mineral from the mother's bones. Therefore, it is necessary to consume enough calcium during pregnancy and also during breastfeeding, in order to meet the extra calcium demand.
Weight gain during pregnancy
Steady weight gain during pregnancy is normal, and it is important for the health of the mother and the baby. However, excessive weight gain is not favorable as it can increase the risk of certain health issues including gestational diabetes and high blood pressure. Therefore it is important to include the recommended nutrients in the diet, rather than increasing the calorie intake during pregnancy. The weight of a pregnant woman can be assessed by using the Body Mass Index (BMI). If the BMI value is 18.5 or less, the weight is not sufficient and if it is more than 25, she is considered to be overweight.
Food to avoid during pregnancy
To help prevent illnesses and other complications during pregnancy, it is recommended to avoid the consumption of certain food. Some such foods are unpasteurized milk and food made with unpasteurized milk, raw and uncooked meat, raw seafood (better to avoid sushi made with raw fish), raw eggs, and fish with high levels of mercury, including swordfish and shark. It is safe not to consume alcohol during pregnancy. All types of alcohol can be harmful and may cause miscarriages, stillbirths, and fetal alcohol spectrum disorders (FASDs). Additionally, caffeine consumption too should be kept at a minimum level by pregnant women.
Myths about the diet during pregnancy
There are certain myths about diet that are often heard by mothers during pregnancy. A common misconception is that a pregnant woman should eat for two. There’s no evidence to prove this myth. In fact, pregnant women actually do not need to consume any extra calories in the first trimester. During the second trimester, the need for extra calories per day is 340 kcal, while in the third trimester, it is 452 kcal per day. In addition, some pregnant women refuse to have milk and nuts, because they assume that consuming them would lead to lactose intolerance or a nut allergy in the baby. But, scientific research done so far does not provide any proof to support this myth. Milk and nuts are high in protein, thus, can have a positive impact on the health of both the baby and the mother. Moreover, there is a belief that food such as papaya, dry fruits, pineapples, oranges, and curd, can cause miscarriages. This is not true as well. In fact, consuming fruits is essential for pregnant women given their high nutritional value.
Article prepared by: Sakuni Dantanarayana
Post designed by:
References
*H. Danielewicz, G. Myszczyszyn, [...], and L. Hirnle (2017) European Journal of Pediatrics: Diet in pregnancy—more than food available at
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682869/
[Accessed 08 march 2022]
Willemse, J.P.M.M., Meertens, L.J.E., Scheepers, H.C.J. et al. Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I. Eur J Nutr 59, 167–174 (2020). https://doi.org/10.1007/s00394-019-01896-8
*Anon.,2021.better health[online] available at https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-and-diet#rpl-skip-link
[Accessed 09 march 2022]
*Anon.,n.d.[online]available at
https://www-hopkinsmedicine org.cdn.ampproject.org/v/s/www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/nutrition-during-pregnancy?amp_js_v=a6&_gsa=1&=true&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16464749767009&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=From%20%251%24s&share=https%3A%2F%2Fwww.hopkinsmedicine.org%2Fhealth%2Fwellness-and-prevention%2Fnutrition-during-pregnancy
[Accessed 08 march 2022]
*Anon.,2020.Pregnancy,birth and baby[online] available at
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/amp/article/healthy-diet-during-pregnancy
[Accessed 08 march 2022]